Assalamualaikum...

Alhamdulillah di atas segala nikmat dan keizinan Allah, dapat juga kami menukar wajah baru Blog Amanah Guru....

Semoga wajah baru ini..... akan mencetuskan azam baru, suasana baru dan penghijrahan baru yang lebih baik dari masa ke semasa....

Kami barisan Amanah Guru amat mengalu-alukan penyertaan ramai lagi penulis-penulis berbakat di luar sana agar dapat sama-sama menyumbang bukan sahaja di blog masing2 tetapi juga di Amanah Guru ini...

Sebarang pandangan dan cadangan bolehlah diemailkan sendiri kepada kami di alamat : Ummufaruqi@yahoo.com

Sekian. Terima kasih...

Posted by Ummi Umar Friday, October 09, 2009 2 commentsAssalamualaikum.

Semoga menjadi ikhtibar kepada kita semua.


Dipetik dari Utusan Malaysia, 6 Oktober 2009

06/10/2009 7:01pm


KUANTAN 6 Okt. — Seorang guru di Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Mahkota, Jalan Gambang di sini mengemukakan saman RM228,000 terhadap pengetua sekolah terbabit kerana didakwa menjejaskan reputasinya.

Rozilah Abdullah, 37, yang memfailkan saman itu di pejabat Pendaftar Mahkamah Sesyen di sini melalui Tetuan Balkhis Alias & Co pada 12 Ogos lepas menamakan pengetua, Aluwiyah Osman sebagai defendan.

Kes itu ditetapkan untuk sebutan pada hari ini, namun Hakim Hassan Abdul Ghani kemudian menetapkan 5 Nov. ini sebagai sebutan semula selepas wakil Pejabat Peguam Negara memohon tempoh masa untuk memfailkan penyataan balas terhadap tuntutan saman berkenaan.

Dalam pernyataan tuntutan itu, Rozilah mendakwa pada 24 Julai tahun lepas, defendan memalukannya di hadapan guru lain dengan menuding jari ke arahnya serta menyatakan beliau enggan mematuhi perintah defendan.

Rozilah mendakwa defendan telah membuat satu laporan terhadapnya dan berikutan itu seorang kaunselor daripada Pejabat Pelajaran Daerah Kuantan memanggilnya ketika beliau sedang mengajar memaklumkan satu laporan telah dibuat terhadapnya.

Rozilah, yang telah bertugas selama 13 tahun sebagai guru, mendakwa akibat laporan defendan, beliau telah menerima surat bertarikh 13 Feb. 2009 yang menyatakan tiada pergerakan gaji bagi beliau untuk tahun 2009.

Beliau juga mendakwa tidak pernah diberikan peluang membela diri kerana tidak dipanggil atau diberikan peluang menjawab laporan yang dibuat oleh ketuanya itu - Bernama

Posted by Anonymous Tuesday, October 06, 2009 6 comments

Subscribe here

SELAMAT BERTAMU KE WEB KAMI..... AMANAH GURU.... SEGALA PANDANGAN DAN CADANGAN DEMI MEMANTAPKAN LAGI PROFESION PERGURUAN AMATLAH KAMI HARAPKAN DEMI MENCAPAI KEREDHAAN ILAHI......