KUMPULAN MARHABAN SEKOLAH UMMI... ( maaf kurang jelas... )


Sebagai membuktikan kecintaan kita pada Nabi Muhammad, kita perlu mengorak langkah berikut:

• Sedarilah as-sunnah adalah peninggalan berharga kepada umat Islam. Mengamalkan sunnah Rasulullah sebagai tanda kita mengasihi baginda. Sabda Rasulullah: “Barangsiapa taat kepadaku (mengamalkan ajaran Islam yang terkandung di dalam as-sunnah), maka ia sesungguhnya taat kepada Allah. Firman Allah: “Katakanlah wahai Muhammad (kepada umatmu) seandainya kamu mencintai Allah (sebagai buktinya) ikutilah (sunnah) aku.” (ayat 31 : surah al-Baqarah ).

• Memperbanyakkan ucapan salam sejahtera pada Rasulullah, iaitu selawat. Baginda amat kasih pada mereka yang banyak berselawat kepada baginda.Sabda Rasulullah: “Barangsiapa yang berselawat ke atasku dengan satu selawat, nescaya Allah akan berselawat ke atasnya dengan sepuluh selawat.”

• Janganlah memperkecil-kecil, menghina dan menpertikai Rasulullah, keluarganya dan sahabatnya. Perbuatan itu boleh membatalkan iman.Justeru, menjadi tanggungjawab kita untuk sensitif, prihatin dan membela kekasih Allah sebagai bukti kecintaan kita kepadanya.Dengan tiga inisiatif yang disebutkan tadi, dapatlah kita amalkan supaya dipermudahkan kita masuk syurga bersampingan dengan Rasulullah yang mulia.

Ulama menyatakan, nikmat dan ganjaran paling berharga di syurga ialah dapat melihat Allah. Di samping itu, nikmat yang tiada taranya ialah berpeluang bersama Rasulullah.

Posted by Ummi Umar Friday, March 13, 2009 0 comments

Sedar atau tidak, di Malaysia yang jumlah penduduknya 26 juta orang, penagih dadah yg telah terdaftar dengan Kementerian terbabit ialah seramai 350,000 orang. Mengikut WHO (World Health Organization) jumlah sebenarnya penagih dadah di sesebuah negara ialah, disebalik 1 tangkapan ada 3.5 lagi yang tidak ditangkap. Maknanya di Malaysia ada seramai 1 juta lebih penagih dadah. Maknanya, dalam setiap 26 juta, ada 1 juta orang penagih, dalam 260,000, ada 26,000 orang penagih, dalam 26000 ada 2600 orang, dalam 260 ada 26 orang dalam dan antara 26 orang ada seorang penagih dadah. Jumlah ini cukup besar, maknanya di sekolah, tiap-tiap kelas ada seorang yang akan menjadi penagih, (dengan izin, jika fenomena ini masih berterusan).

Sedar atau tidak? Dalam negeri Selangor, daerah yang paling ramai jumlah penagih ialah HULU LANGAT. Sedar atau tidak. Pernah keluar dalam suratkhabar, menyatakan hampir setiap rumah di daerah Hulu Langat ada seorang penagih dadah, walaupun kenyataan ini dinafikan oleh orang lain.

Dan tahun sekarang ini, di Universiti, terdapat 16 orang penagih dadah terdiri daripada mahasiswa (laporan akhbar merujuk kenyataan seorang doktor). Di sekolah menengah sudah ada penagih dadah jenis ganja.

KAJIAN

Kajian menunjukkan terdapat pelbagai punca yang menyumbang terhadap penyalahgunaan dadah. Selain dari ikutkan kawan, keinginan untuk mencuba, masalah keluarga, masalah peribadi, mak ayah bercerai, tinggal dengan keluarga penagih dan macam-macam lagi.

Dari segi umur, kebanyakkan bermula ketika 14 tahun. Dari kajian saya sendiri di beberapa pusat serenti di Malaysia, mereka yang mengambil dadah sebenarnya mempunyai masalah sejak kecil. Namun masalah mereka tidak dapat di scan dan detect oleh sesiapa semasa berada di sekolah rendah.

Pada siapa mereka nak mengadu? Kalau mak ayah selalu bergaduh, guru di sekolah sibuk tanda buku dan mesyuarat? Tidak sempat berfikir panjang, mereka keluar dan lari dari rumah, jumpa tauke Cina, dengan cinalah mereka bekerja dan tak balik-balik sehingga usia 18 tahun. Ketika itu, mereka dah biasa dengan rokok, arak, tembakau, ganja dan mula berjinak dengan heroin. Sembahyang? apalagi?

Dek masalah yang terlampau banyak, pihak Kerajaan, yang sangat prihatin, mewujudkan satu peluang kerja di sekolah, iaitu Guru Bimbingan dan Guru Kaunseling. Antara tujuannya untuk membantu membendung masalah tadi dari terus merebak sebelum nasi menjadi bubur.

Baru-baru ini, (bulan 12) pihak kementerian mengeluarkan lagi surat pekeliling,membebaskan guru Bimbingan dan Kaunseling dari terikat dengan pekerjaan mengajar secara wajib, menanda buku, membuat persiapan untuk mengajar dan hal-hal yang berkaitan. Guru kaunseling sebenarnya tiada masalah untuk mengajar, sebab mereka ada diploma perguruan, mereka masih boleh ganti guru yang tidak hadir, akan tetapi, pekerjaan guru kaunseling tiada siapa yang sanggup buat, sebab memerlukan kepakaran khusus. Kalau berani buat juga, boleh kacau jadinya.

Masalah timbul, apabila guru kaunseling bebas mengajar, ada antara mereka yang tidak berapa hebat buat kerja, atau buat kerja tetapi orang tak nampak mereka bekerja. Perlu di maklumi, ada antara mereka yang mendapat didikan khusus selama 4 tahun dalam bidang kaunseling di Universiti, ada 1 satu dalam jurusan KPLI di maktab, dan ada kadang-kala ada yang kursus 14 minggu cuma. Terjadilah dalam ramai-ramai guru kaunseling ini yang kurang mahir nak mulakan kerja, ada pula masalah mereka nak buat kerja tetapi dihalang dari buat kerja. Ini pun berlaku. Ada yang tak suka kerja kaunseling, katanya tak dapat membantu apa-apa pun. (Padahal, dalam kes penagihan, Dr.Dharma dari Klinik Tampin mengakui, penagih dadah tidak boleh sembuh dengan mudah, kecuali dengan ubat dan sesi kaunseling.12.03.09).Tanpa kaunseling, segalanya berantakan kembali.

Kekurangan yang terjadi ini adalah masalah kecil, dan pihak PPD sedang sentiasa mengadakan program meningkat tahap keprofesionalisme guru bimbingan ini. Kita mahu, kerja yang dibuat oleh guru bimbingan dilihat oleh orang, dan bukan sekadar dilihat, malah dihargai. Dengan itu, daerah Hulu Langat dengan berani buat pertama kali menganjur kursus membina laman blog pada semua kaunselor sekolah.

Dan dari sehari ke sehari, program sedang dirancang untuk dijelmakan menjadi kenyataan, cuma masa begitu iri.SALAM dari Norish, GBSM.

Posted by Noorhisham Thursday, March 12, 2009 0 comments

Tanda-tanda seseorang telah Cinta Allah. (Mahabbah)

1. Pengorbanan

Rela mengorbankan kehendaknya demi kehendak Sang Yang di cintainya. Syeikh Kadir Al-Jailani mengatakan dalam Futuhul Ghaib (Pembukaan kepada yang Ghaib2), Jadilah kamu dengan tuhan seperti mayat ditangan pemandinya,atau bola dengan pemainnya.


2. Ingatan

Ingatan, daya ingatannya kepada yang di cintai (Allah) tak pernah putus, selalu segar dalam hatinya walau kemana pun ia pergi.

3. Perubahan
Perubahan pada sikap dan watak, Cara hidup zuhud dan suka beru’zlah demi ibadah.

4. Nikmatnya Derita
Nikmat menghadapi derita, Segala mujahadah dan ibadah itu di rasa ringan dan nikmat bagi dirinya.

5. Rindu
Ingin selalu mendengar khabar, selalu menyenangi keterangan dan penjelasan tentang rahsia-rahsia ketuhanan termasuk tentang kematian, alam barzakh dan akhirat (Percik-percik Kesufian)


disalin dari http://norish77.blogspot.com

Posted by Noorhisham Monday, March 09, 2009 0 comments

Subscribe here

SELAMAT BERTAMU KE WEB KAMI..... AMANAH GURU.... SEGALA PANDANGAN DAN CADANGAN DEMI MEMANTAPKAN LAGI PROFESION PERGURUAN AMATLAH KAMI HARAPKAN DEMI MENCAPAI KEREDHAAN ILAHI......